Care sunt avantajele tâmplăriei din PVC față de cea din lemn sau aluminiu?
Tâmplăria din PVC are o serie de avantaje față de cea din lemn sau aluminiu și anume:
- Izolează termic mai bine decât tâmplăria din lemn
- Întreținerea și curățarea profilelor este mai ușoară și eficientă în timp, nu trebuie vopsite sau tratate periodic.
- Nu putrezesc
- Nu se umflă la umezeală
- Au un aspect modern și se pot folosi și elemente de design care se potrivesc la clădiri clasice prin gamă variată de imitații de lemn
- Au o plaja de reglaje superioară atât tâmplăriei din lemn cât și celor din aluminiu
- La variantele cu izolare termică ridicată prețul este un avantaj major al tâmplăriei din PVC față de cele din lemn sau aluminiu.
- Îmbinările tâmplăriei sunt făcute prin sudură ceea ce asigură o etanșare superioară celorlalte variante (îmbinarea tâmplăriei din aluminiu se face prin fixare mecanică cu colțare și șuruburi care pot ceda în timp)
- Prezintă și cel mai mare grad de versatilitate în domeniul tâmplăriei și există varianta de placare la exterior cu profile din aluminiu, aspect care îmbină avantajele aspectului profilelor din aluminiu cu avantajele termoizolatoare și de reglaje ale tâmplăriei din PVC.
La ce trebuie să fim atenți când alegem profilul de tâmplărie?
- Cel mai important aspect care trebuie urmărit când analizăm o ofertă de tâmplărie este coeficientul de transfer termic, acesta ne arată cât de eficientă este tâmplăria respectivă.
- Un alt aspect important este să cunoaștem destinația tâmplăriei și a spațiului închis cu acestea și să alegem nivelul de echipare a tâmplăriei în concordanță cu nevoile de izolare ale spațiului.
- Recomand alegerea unui producator de profile premium printre care se numără Gealan, Salamander, Veka, Rehau, Komerling, Trokal.
- La fel de importantă este și feroneria care este "motorul unei ferestre", degeaba ai caroseria bună, dacă motorul este neperformant. Recomand Winkhaus, Rotto, Mako sau GU.
- Grosimea armăturii interioare care trebuie să fie din oțel galvanizat între minim 1.5mm și 3mm grosime* acesta este "Șasiul" ferestrei care îi conferă rigiditate și rezistență în timp.
- Pe lângă toate componentele interioare ale ferestrei este extrem de important procesul de producție al tâmplăriei, cu siguranță o fereastră produsă într-o fabrică cu utilaje performante va fi superioară calitativ uneia produse într-un atelier mic sau garaj unde măsurarea profilelor se face la ruletă, pe când în fabrică toate proflele sunt debitate de utilaje CNC cu precizie milimetrică, sudura la 4 capete garantează geometria tâmplăriei și consecvență în calitatea tâmplăriei.
- Tipul sticlei și caracteristicile acesteia. Sticla ocupa între 80 și 90% din suprafața unei ferestre și eficiența acesteia este în concordanță cu aceasta. O sticlă termopan cu doua foi de sticlă de 24mm cu coeficientul de transfer termic 1.1N/mpK izolează cât 3 cm de vată bazaltică, iar un pachet tripan cu trei foi de sticlă de 44mm cu coeficientul de transfer termic de 0.5 N/mpK izolează cât 7cm de vată bazaltică.
- Și la urmă poate factorul determinant în calitatea unei tâmplării este montajul acesteia. O fereastră slabă calitativ dar montată bine poate funcționa mai bine decât cea mai bună fereastră montata incorect.
*Recomand solicitarea unei oferte scrise în care să fie specificate tipul profilului, feroneria, armătura, culoarea, tipul de sticlă.
*Calitatea produselor și a montajului pot fi dovedite prin recenzii și vizite la clienții firmei de la care solicitați oferta.
Florin Chertes, Ferak Group SRL
Mai multe aspecte cu privire la tamplaria din lemn, aluminiu si PVC gasiti in articolul daibau https://www.daibau.ro/articol/37/ce_fel_de_ferestrele_sa_alegem_din_lemn_aluminiu_sau_pvc